Fogalomtár

Ltp

A lakástakarék egy olyan megtakarítási lehetőség, aminek elsődleges célja, hogy a későbbiekben (5 és 16 éven belül) jelentkező, lakással kapcsolatos költségeit finanszírozni tudja.

Módozat

A Lakástakarékpénztár modellszámítások alapján kidolgozott pénzügyi terméke.

Állami támogatás

A 2018.10.16-án életbe lépett lakástakarékokat érintő törvénymódosítás következtében az állami támogatás megszünt.
A magyar állam a befizetései után 30%-os, vissza nem térítendő támogatást ad, aminek az éves maximuma 72.000 Forint szerződésenként - ezt a havi 20.000 Ft befizetésekkel érheti el.

Az Ltv. 24/A. § szerint:

„A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló 2018. évi LXIII. törvény hatálybalépését követően kötött lakás-előtakarékossági szerződés esetében a lakás-előtakarékoskodót a 21. § szerinti állami támogatás nem illeti meg.”

Az Ltv. 29. § szerint:

„A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló 2018. évi LXIII. törvény hatálybalépését megelőzően kötött lakás-előtakarékossági szerződés megtakarítási idejének meghosszabbítása esetén a 21. § szerinti állami támogatás a meghosszabbított megtakarítási időre nem illeti meg a lakás-előtakarékoskodót, az állami támogatás ezen meghosszabbított megtakarítási időre nem igényelhető.”

OBA

Vagyis Országos Betétbiztosítási Alap, aminek hála 100.000 euró értékig biztonságban vannak a befizetései. Tőkeveszteség kockáta nem áll fent.

Az OBA-ról részletesebben itt olvashat.

Betéti kamat

A szerződéses módozat egyik jellemzője a megtakarítás éves kamata. A lakás-előtakarékossági számlán a kamatok évente tőkésítésre kerülnek. A kamatszámítás során minden hónap 30 napos, illetve minden év 360 napos. A kamat mértéke a szerződés fennállása alatt nem változtatható.

Szerződéses összeg:

A saját befizetés, a Lakástakarék BÓNUSZ, a betéti kamat és lakáscélú kölcsön összege.

Általában minél nagyobb a szerződéses összeg, annál magasabbak az induló költségei is a lakástakaréknak.

EBKM

Egységesített Betéti Kamatláb Mutató. A magyarországi betét jellegű pénzügyi termékek összehasonlíthatóságát biztosító, egységes módszerrel számított kamatláb. Az EBKM számításánál a kamatösszegben csak a ténylegesen kifizetendő összeg vehető figyelembe. A hatályos magyar jogszabályok szerint a hitelintézetek számára kötelező közzétenni az EBKM-et az egyes betétek összehasonlíthatósága érdekében.

EHO

Az egészségügyi hozzájárulás százalékosan meghatározott, adó jellegű fizetési kötelezettség.

Kamatadó

A kamatadó a kamatjövedelmek után fizetendő, lineáris adó, a tőkejövedelmek után fizetendő adók fontos fajtája. A bankoktól függ, hogyan fizettetik meg a kamatadót. Általában magánszemélyek betétei után automatikusan levonják, így az ügyfeleknek adóbevallási kötelezettsége a kamatadó tekintetében nincs.

Számlanyitási díj

A lakástakarék pénztárak, a lakástakarékpénztári törvény szerint számlanyitási díjat számolnak fel. A számlanyitási díj, a szerződéses összeg 1%-a, amit a számla megnyitásakor kell megfizetni.

Egyes esetekben a pénztárak nyitási akciók keretein belül elengedik, vagy jelentősen csökkentik a számlanyitási díjat. Ehhez viszont általában extra kötelezettségeket kell vállalni. Ilyen lehet a fix futamidő és módozat, vagy más szolgáltatások (hitelkártya, egészségpénztár) megrendelése.

Lakáskölcsön

A lakástakarékpénztár által nyújtott hitel. A hitelkamat és a havi törlesztőrészlet mértékét, valamint a lakáskölcsön visszafizetési idejét a szerződéses módozatok tartalmazzák.

A lakás-előtakarékoskodó, illetve a nagykorú kedvezményezett abban az esetben jogosult a kölcsön felvételére, ha a lakástakarékpénztár a benyújtott feltételek alapján hitelképesnek minősíti a hitelügyletet.

Megtakarítási év

A szerződésben rögzített teljes betétösszeg első elhelyezése hónapjának első napjától számított évek, a betét felvételéig.

Hitel évek

A lakáskölcsön folyósítási hónapjának első napjától számított évek (12 hónap) a lakáskölcsön visszafizetéséig.

THM

A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történik, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

FinEx Akció!

Ne maradjon le a Financial Expert akciójáról.

Vegye igénybe bármelyik Ingyenes ügyféltájékoztatási és ügyintézési szolgáltatásunkat (Lakástakarék, Hitel, Személyi kölcsön, Biztosítás) és megajándékozzuk egy 100.000 Ft kedvezményre jogosító Üdülési Utalvánnyal. (nem sorsolás, mindeki kap)

Ne maradjon le, az akció csak korlátozott ideig érhető el, kizárólag a honlapon keresztül történő jelentkezéssel.